bon soir



tildafood pt. 1

hejj jag har som ni möjligtvis vet startat en matinsta med bilder på mat jag äter osv är lite blandat, en del är mat jag lagat själv, en del är sånt jag blivit bjuden på/köpt, eller tips bara osv men allt är i alla fall VEGANSKT. Jag startade den precis vid årsdagen för mitt första år som vegan! asbra. känns gött. 
här är några av bilderna jag har börjat lägga upp. jag har ju tänkt lägga upp recept också men har inte riktigt kommit på hur jag ska lyckas med det, kanske kan lägga det på bloggen men än så länge har det varit insta bara. Det är askul i alla fall! mat är sååå kul. och jag får mycket positiv feedback från folk :-))))))


detta var det första jag la upp! till vänster är något så enkelt som en burk heinz baked beans och lite extra stekta squashbitar och champinjoner. till höger: middag Imelda bjöd mig på, finspaghetti med tomatsås och bönor. 


vänster: här är en tomatsoppa. den är gjord på bara vanliga burktomater och några vanliga cocktailtomater och kryddor. det var längesedan så minns ej exakt men återkommer med ett bra recept nån gång 
höger: bovetegröt! den bästa gröten och den bästa frukosten. ibland äter jag frukost och då brukar jag äta detta om jag orkar. det kan vara lite omständigt men det är värt det. bovetn ska ligga i blöt under natten, gärna med kryddor i som kanel, kardemumma, ingefära, och torkad frukt som aprikoser, dadlar och fikon. 
på morgonen kokar jag upp allt och kryddar kanske lite mer efter behov. pga den torkade frukten så blir gröten helt söt och god och smakar egentligen mest som pepparkaksdeg. hur bra!?!? det är även asbra proteininnehåll i bovete. världens bästa livsmedel! brukar äta det med nötter och frön, och färsk frukt och sojamjölk typ! mm 


här gjorde jag coleslaw! det var asvärt. hade köpt en sån där coop x-majonäs som obehagligt nog är vegansk och det var billig vitkål på ica. så jag kände lets roll!!! 
jag skar vitkålen och några morötter i så smala strimlor det gick. hällde sedan i typ en halv burk majonäs och en hel burk oatly creme fraiche. massa peppar och örtsalt! man ska helst ha lite dijonsenap i också! det blir perfekt. det var asgott. smakade typ likadant som i schillerskas bamba på gott och ont


t vänster: broccolisoppa! det är min mormors recept och det lyder: koka broccoli, häll i svampbuljong, lite curry. Mixa allt till en jämn såsig konsistens, häll i en skvätt havregrädde. svart&vit- peppar. vattna efter behov. asbra

t höger: müsliburken och soygurt som jag äter ibland också. jag brukar köpa gryn och sånt när jag hittar billigt. typ när netto har rea (!!!!) 


såå god middag vi lagade hos min mormor. Jag ansvarade för de ugnsbakade grönsakerna, de var amazebra. brocc, rödbetor, palster, morot, sötpotatis, gräslök, purjolök, gullök, solrosfrön. mm och ruccola när den var färdig bakad i ugnen. till det hade vi kokt potatis, brunsås med trattkantareller och jag åt Anamas vegopuckar som faktiskt inte är helt fel. åt även asmkt svartvinbärsgelé. det är sällan jag får äta husmanskost nu för tiden. men detta var amaze 


 jag gjorde en asgod röra en dag. ingredienserna står till vänster: 
sesamfrö, soltorkadetomater, olivolja, citron, solrosfrön, örtsalt, rökt paprika-krydda, spiskummin, vitlök, svartpeppar. 
yes. jag började med att rosta sesamfrön och solrosfrön i en torr stekpanna. man får hålla koll där för annars bränns dom lätt. när de är lite gyllenbruna är de klara och kan stå och svalna en stund.
sätt i gång med att fritera kryddor och vitlök. häll olja i stekpanna med vitlök, spiskummin och de andra kryddorna du vill ha typ. kryddorna blir mycket bättre när de friteras i olja först. rökt paprika-kryddda är asvärt. smakar lite rökigt och gott men tat lugnt för den kan lätt ta över en hel rätt. 
nu skär du soltorkade tomater i små bitar typ.och riv en morot på rivjärnet. 
klart. nu ska allt mixas i en mixer. sedan klart. häll i citron efter behov. man kan även riva i lite citronskal i gojset om man pallar


en dag var det jättebilligt med sharon/persimon/kakifrukt på netto. jag har inte riktigt förstått varför den har så många namn och jag vet inte heller vilket som är mest adekvat så jag tar det säkra före det osäkra. 
anyways. jag gjorde en asfin sallad på denna orangea frukt. jag tog typ 3st kanske och skar i lagomstora bitar. hade även ruccola och isbergssallad i botten av skålen och lök och soltorkade tomater.
sedan rostade jag pumpafrön, sesamfrön, valnötter, solrosfrön i stekpannan och slängde i det i salladen! toppade allt med masssssa rosépeppar och balsamicodressing (y))) mkt bra sallad 


 t höger: en vitlöksoppa som jag gjorde en dag väldigt billigt. innehållande vitkål, typ 2 potatisar som hade legat i min kyl och skrumpnat sedan midsommar typ, några champinjoner som jag plockat själv i parken, buljong och kryddor. inte speciellt spännande mat. men helt acceptabelt och lättfinansierat, det kostade max 3kr för det hela. perfekt

t vänster: blev bjuden på mat hos ida och veronika för ett tag sedan. ugnsbakade rotsaker (typ potat, rödlök, sötpotat, morot, palster, osv) svingotttttt. med fin sallad och sås gjord på oatlys creme fraiche


t vänster: ariman i lund. linssoppa m broccoli. helt okej bra.
t höger: vi hade sommarrullskväll i skolan en dag och gjorde hur mycket som helst bla detta.
kommer nog ett helt eget inlägg snart om sommarrulllar mmmm


pumpor i mandelmanns trädgård

t höger: en liten röra på sesamfrön och solrosfrön, tahini, soltorkade tomater, persilja, och allt möjligt typ minns en exakt. men med rättika till! bästa dippgrönsaken <3 <3 <3

ok 2 b continued.

2 kommentarer:

  1. Men sluta, har precis beställt takeaway och det kommer inte vara här på en timme typ :(((((((

    SvaraRadera